08 sep 2023
Prisdryss for Nofirs gjenvinningsarbeid
Les mer
21 aug 2023
Retura og Nofir skal samarbeide om ‘blå gjenvinning’
Les mer
07 aug 2023
Økonomisk opptur for Nofir
Les mer
22 jun 2023
Nofir ansetter Andreas Nordvik (29) – Som å hoppe på et tog i fart
Les mer
14 jun 2023
Millionstøtte til prosjekt ledet av Nofir
Les mer
04 mai 2023
Nye klimatall: blå gjenvinning bedre enn antatt
Les mer
08 mar 2023
Dekker hundretusenvis av kvadrat med gjenvunnet oppdrettsredskap
Les mer
23 feb 2023
Gjenvinner mer oppdrettsredskap enn noen gang tidligere
Les mer
27 jan 2023
Vil du bli en del av teamet vårt?
Les mer
24 jan 2023
Nofir lanserer unik nettbutikk-satsning
Les mer
Ege Carpets er ett av mange gode eksempler på hva som blir til av kasserte nøter.
På Salmon Center i Bodø har Nofir kontor sammen med alt fra oppdrettere til redskapsprodusenter.
Hver dag tusler både vi og de rundt på resultatet av gjenvinningssamarbeidet vårt: nemlig tepper av gjenvunnet redskap – samlet inn av Nofir, omgjort til ECONYL® av Aquafil og omdannet til tepper av danske Ege Carpets.
Sistnevnte har satt seg det hårete målet om å produsere verdens mest bærekraftige tepper, et mål de håper på å nå ved å lage enda flere tepper på blant annet gjenvunnet oppdrettsredskap.- I 2030 er målet vårt at alle teppene våre skal bli lagd av regenererte materialer, og at minst 75% av råmaterialene vi bruker skal være gjenvunnet eller gjenvinnbare, sier Andreas Bentzen, salgssjef i Norge for Ege Carpets.
En av Europas største
Selskapet ble stiftet i 1938, og er i dag en av Europas største produsenter av tekstilgulv. De har lagt om lag 8,3 millioner kvadrat med tepper og tekstilgulv for sine kunder – mange av disse basert på ECONYL® – et regenerert nylon av blant annet oppdrettsnøter som Nofir leverer. På en årlig basis bruker de om lag 2495 tonn garn fra kasserte fiskeri- og oppdrettsredskap til sine tepper.
– Det er trygt å anta at det er noen hundretusen kvadrat med gulv rundt om i Norge og Europa som er basert på gjenvunnet nylon med oppdrettsredskap fra Nofir. Det er spesielt gøy å tenke på at enkelte av oppdretterne som leverer sitt redskap til oss kanskje går rundt på resultatet av sitt eget gjenvinningsarbeid hver dag, sånn som her i Bodø, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.
Han mener Ege Carpets er et svært godt eksempel på verdien av materialgjenvinning, og hvor langt gjenvinningsarbeidet i fiskeri- og oppdrettsnæringa har kommet.
– Vi ble tidlig kjent med Ege Tepper og deres fokus på å velge materialer med gjenvunnet redskap fra de blå næringene i seg. Når man ser målene de har satt seg, så vet man at de mener alvor – og for vår del er det kjempeviktig å kunne vise fram de håndfaste eksemplene på hvordan gjenvinningsprosessen vår virker.
Materialvalget er avgjørende
Nofir og Ege Carpets deler mange av de samme kampsakene. Blant annet vedgår Andreas Bentzen hos Ege Carpets at materialvalg er avgjørende for om de kan bruke materialet i sine tepper – og gjenvinne det på nytt igjen.
– Det er spesielt regenerert nylon, av typen nylon 6, vi bruker i våre tepper. Det kommer stort sett fra oppdrettsredskap, avkapp fra industri, eller gamle tepper.
– Like viktig som at teppene er basert på gjenvunnet materiale er det at disse teppene blir gjenvinnbare i neste omgang også. Når teppene en dag skal byttes ut, så er teppene allerede del i et lukket system hvor de kan gjenvinnes om og om igjen, sier Bentzen.
Bentzen forteller at bærekraft og miljøhensyn har blitt en stadig viktigere faktor som kundene tar med inn i en sluttvurdering før kjøp av tepper og tekstiler. Selskapet har selv satt seg omfattende bærekraftsmål i en egen strategi – fra mengden CO2-utslipp til mengden gjenvunnede og gjenvinnbare produkter de skal levere.
– Hovedmålet vårt med å gjøre dette er å bygge videre på tradisjonen vår med å hele tiden ligge foran i produksjonen av tepper og tekstiler; men vi gjør det også fordi vi ser at det gir oss en fordel i konkurransen om kunder – hvor mange ønsker å velge en leverandør som er bærekraftig, og som siden bidrar til deres eget bærekraftsarbeid.