Her er de i sjøen: – Dette er framtiden

De første oppdrettsnøtene laget av gjenvunnet nylon er nå i bruk i norske merder. Det banebrytende samarbeidet mellom Nofir, AKVA group Egersund Net, Aquafil, Grieg Seafood og Hampidjan viser at sirkulær økonomi kan bli den nye normalen i havbruksnæringen.

For aller første gang testes fullskala oppdrettsnøter laget av 100 prosent gjenvunnet nylon i norsk sjø. Råstoffet kommer fra kasserte nøter, fiskeredskaper og annet nylonbasert avfall, samlet inn av Nofir og videreforedlet til høykvalitetsfilamentet ECONYL® av italienske Aquafil.

Nøtene er produsert av AKVA group Egersund Net og det islandske selskapet Hampidjan – og satt i sjøen hos Grieg Seafood.

– Dette er virkelig framtiden. At vi har dokumentert at gjenvunnet nylon kan holde samme kvalitet som jomfruelig nylon i en krevende oppdrettsnot, er en milepæl, sier Jostein Iversen, seniorrådgiver i Grieg Seafood.

«Circular Fish Farming Net» har vært et lærerikt og givende prosjekt. F.v Karen Kvalheim i AKVA Group Egersund Net, og Jostein Iversen i Grieg Seafood.

Avfall blir ressurs

Prosjektet er støttet av Handelens Miljøfond og viser hvordan avfall fra havbruks- og fiskerinæringen kan bli til nye produkter av høy kvalitet. Resultatene fra testingen viser at de sirkulære nøtene tåler de ekstreme påkjenningene som kreves i moderne havbruk.

– De første nøtene har vært gjennom grundig testing og er nå i bruk. Alt tyder på at de fungerer like godt som konvensjonelle nøter, sier Iversen.

Nå er de første oppdrettsnøtene laget av gjenvunnet nylon i norske merder.

Store muligheter

Fiskeri- og havbruksnæringen er blant de største plastforbrukerne i Norge. I dag er kun 35 prosent av plastbruken i næringen sirkulær, men potensialet er stort: Ifølge Handelens Miljøfond og Mepex kan andelen økes til 81 prosent innen 2035.

– Dette prosjektet viser at sirkularitet er mulig i praksis. Vi tror at nøter, fôrslanger, merder og andre plastprodukter i næringen kan produseres av resirkulerte materialer innen få år, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir.

– Generelt er inngangskostnadene i bærekraftsprosjekter høye. Men dette viser at det lønner seg. Om få år tror jeg de fleste nylonnøter vil være laget av gjenvunnet materiale, legger han til.

Ringvirkninger langt utover næringen

Karen Kvalheim, innovasjonsleder i AKVA group Egersund Net, og Georg Haney i Hampidjan mener erfaringene og teknologien har stort overføringspotensial.

– Vi håper dette inspirerer andre til å tenke sirkulært. Det er mulig – og de blå næringene viser vei. Løsningen har også stor relevans for andre bransjer og internasjonale markeder, sier Kvalheim.

Flere nyheter

♻️ Join our newsletter

Join our newsletter and be the first to know about what happens in our world.