Back

Nofir AS er tildelt årets miljøpris fra Fiskeridirektoratet

October 28, 2016

Den gjeve prisen ble tildelt Nofir AS (Norsk fiskeriretur) på fiskerimessa Nor-Fishing i Trondheim i går.

Det var fiskeriminister Elisabeth Aspaker og fiskeridirektør Liv Holmefjord som overrakk prisen.

 

– Vi gratulerer Nofir AS med som en verdig vinner av miljøprisen. Vi er imponert over hva Nofir AS har fått til nasjonalt og internasjonalt og er glad for at bedriften satser på en nisje med full fokus rundt miljøproblematikken i en av de viktigste næringslivsektorene i Nordland og Norge – nemlig fiskeri- og havbruksnæringen, sier fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF). – Det som før ofte havnet på havets bunn eller langs strendene våre blir nå i stor grad tatt vare på og gjenvunnet til nye produkt. Dette er et svært godt miljøtiltak samtidig som det skaper nye arbeidsplasser i næringen, poengterer Knutsen.

 

Årets vinner av Miljøprisen har gjennom flere år utviklet og etablert et system for å ta vare på og gjenvinne kasserte redskaper og utstyr fra fiskeri- og havbruksnæringen. Nofir AS holder til i Bodø, men har etablert et landsdekkende system for innsamling av kassert utstyr. Bedriften jobber også i et internasjonalt marked.

 

–  Vi er stolte og utrolig glade at Nofir AS har fått denne gjeve miljøprisen. Prisen skal synliggjøre innsats innen fiskeri og havbruk som har eller kan ha miljømessig gevinst og dermed bidra til økt bærekraft i fiskeri- og havbrukssektoren. Vi har nå fått annerkjennelse for at det er nettopp det vi gjør, sier en meget fornøyd, daglig leder i Nofir AS, Øistein Aleksandersen.

 

-Det har skjedd endringer i markedet og vi ser en tydelig trend i bransjen både her hjemme og ute om økt fokus på miljø, – Gjennom miljøprisen får vi nå markedsført vårt unike produkt og synliggjøre hva vi holder på med både nasjonalt og internasjonalt, sier en fornøyd Aleksandersen.

 

Innovasjon Norge støtter Nofir AS.

 

– Som et ledd i det videre arbeidet med miljøbelastning har Nofir AS mottatt fem millioner norske kroner fra Innovasjon Norge (Eco-Innovation) i støtte for deltakelse i prosjektet Eufir. Prosjektet tar sikte på å redusere CO2 utslipp med nesten 60 000 tonn ved å gjenvinne plastavfall fra europeisk fiskenæring. Eco-Innovation er et initiativ som er opprettet for å endre forbruker- og produksjonsmønstre, og å utvikle teknologi, produkter og tjenester for å redusere innvirkningene på miljøet, sier Europaleder i Nofi AS, Trud Berg.

 

– Dette er et svært godt miljøtiltak, som også skaper arbeidsplasser både her i landet og i land med høy arbeidsledighet. Det er et godt eksempel på en såkalt «vinn–vinn situasjon»: Næringene blir kvitt et problem og problemet blir til nye produkt, sa fiskeridirektør Liv Holmefjord da prisen ble delt ut.

 

Miljøprisen har vært delt ut siden 2007.