04 mai 2023
Nye klimatall: blå gjenvinning bedre enn antatt
Les mer
08 mar 2023
Dekker hundretusenvis av kvadrat med gjenvunnet oppdrettsredskap
Les mer
23 feb 2023
Gjenvinner mer oppdrettsredskap enn noen gang tidligere
Les mer
27 jan 2023
Vil du bli en del av teamet vårt?
Les mer
24 jan 2023
Nofir lanserer unik nettbutikk-satsning
Les mer
23 jan 2023
Fikk se hvordan bikinier og bildeler blir til av kassert redskap
Les mer
11 jan 2023
Gjennombrudd for gjenvinning av oppdrettsnøter
Les mer
12 des 2022
Landet kjempekontrakter i utlandet
Les mer
14 nov 2022
Fishing For Litter går mot slutten – etterspør flere fartøy
Les mer
08 nov 2022
Miljødirektoratet ønsker å legge avfallsansvaret over på produsentene
Les mer
Målt i mengder har Vónin Refa Finnsnes levert nærmere 1 500 000kg oppdrettsnøter, 451 000kg tau, 56 000kg trål og not, samt 4400kg netting – hovedsakelig taknett fra merder – til gjenvinning.
Dette er redskap som har blitt kassert etter tilsyn på servicestasjonen, som sammen med Vónin Refa Alta driver med reparasjon, vasking, impregnering og coating av blant annet oppdrettsposer og luseskjørt for det nordnorske markedet.
Foruten å få redskapet inn i verdikjeden for avfall, hvor mye materialgjenvinnes og kan bli til nye produkter, bidrar gjenvinningen til viktige miljøbesparelser, blant annet:
Harriet Larsen, servicesjef for oppdrett på avdeling Finnsnes sier de er fornøyde med at de kan bidra til at kassert fiskeri- og oppdrettsredskap får en verdi selv etter det tas ut av havet.
– Gjenvinning, bærekraft og miljøvern er begreper som har blitt veldig viktige både for oss og næringa. Vi tror på at vi igjennom samarbeid fra produksjon til gjenvinning kan få til store ting, noe disse 2000 tonnene er et bevis på. Så er det jo ekstra gøy at dette kan få et nytt liv i nye produkter, sier Larsen.
Materialer levert til gjenvinning hos Nofir blir blant annet om til Econyl igjennom det italienske selskapet Aquafil. Econyl brukes blant annet av merker som Porsche, BMW, Jaguar, Hennes og Mauritz, Gucci og Norrøna.
– Alle bør bli bevisst på sitt fotavtrykk, og hvordan man kan gjøre dette minst mulig igjennom reduksjon av utslipp og mer bærekraftige løsninger for redskap, avslutter Larsen.
Hun får støtte fra daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen:
– Samarbeidet vi har hatt med Vónin Refa er et eksempel på hva vi kan få til om alle spiller på lag. Marint avfall har en verdi, men det fordrer at vi jobber sammen – fra redskapsleverandør til servicestasjoner til gjenvinner – for å velge bærekraftige løsninger.