Paradiset barnehage på Alstad ville ta grep for å redusere egen miljø- og klimapåvirkning. De mener det er viktig å gå fram med gode, lett forståelige eksempler for barna.
– Det er viktig for oss å kunne vise barna at valgene vi tar spiller en rolle for både miljøet rundt oss, og klimaet, sier daglig leder for Paradiset barnehage, Hege Lundteppen.
Hun mener det settes for lite fokus på at det tas bærekraftige valg i barnehager og skoler. Ofte koker det ned til økonomi – og da på bekostning av bærekraftsarbeid. Nå tar flere barnehager i Bodø grep.
Gir viktige perspektiver
– Alle barnehager og skoler vil kjenne seg igjen med problemstillingen rundt å få budsjettene til å gå opp, samtidig som man skal levere best mulig tjenester for barna våre. Vi prøver å ta gode, bærekraftige valg i alt fra maten vi velger til det vi kjøper inn til lekeplassen og ellers, sier Lundteppen. I Bodø har flere av Norlandia-barnehagene iverksatt ulike tiltak som del i en satsning de kaller Go Green. Det inkluderer blant annet nærhet til naturen, kildesortering, reduksjon av CO2, eller til og med å dyrke egen mat.
Lundeteppen trekker fram flere eksempler: som å skru av lysene når man går, at man ikke sløser med ressurser som papir, leker eller annet. Nylig gikk de til anskaffelse av store mengder nett av fiskenett til lekeplassen fra bodøselskapet Nofir.
Nettene kommer fra fiskerinæringen, og er sydd om til å passe inn på lekeplassen. Lundteppen og kollegaene hennes tror denne historiefortellingen spiller en viktig rolle.
– Vi kan ikke lære opp barna våre til at kjøtt kommer fra ferskvaredisken eller at tingene vi skaffer oss ikke har en påvirkning på klima og miljøet. I dette tilfellet ønsker vi å vise at det går an å reparere, og gjenbruke ting og gi det en ny verdi. Du ser at barna får et annet forhold til et lekeapparat som «kommer fra havet», og sannsynligvis fra nærmiljøet, sier Lundteppen og føyer til:
– Det kan kanskje virke simpelt, men vi tror det er viktig.
Daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen, viser til at de har satset mer og mer på å levere ulike typer nett til barnehager og skoler. Nettene sys om fra fiskenett, til blant annet klatrenett, ballfangernett, fotballmålnett og volleyballnett.
Han tror stadig mer vil handle om gjenbruk i årene som kommer. Fra tidligere av har de levert nett til Grønnåsen volleyballbane, tennisklubben i Bodø og til flere lokale næringsaktører.
Nominert til flere priser
– Det er egentlig et spørsmål om å gå tilbake til slik som ting var før. Vi tok bedre vare på ting, og tok bedre vare på de ressursene vi hadde. Man både reparerte og gjenbrukte mer, og i dette tilfellet har man en ressurs – sterke nett brukt på havet – som kan fortsette å ha en verdi hvis de bare blir samlet inn, vasket, og sydd om, sier Aleksandersen.
Selskapet vant nylig Avfall Norges Innovasjonspris for prosjektet, og var også nominert til Bodø kommunes Miljøpris i høst. Aleksandersen har selv barn i Paradiset barnehage. Han legger til:
– Sirkularitet og bærekraft er ikke bare idéer om noe langt der framme, men noe vi kan ta tak i og gjøre noe med nå. For meg er det gøy å ha barn som kan leke og dra nytte av jobben vi gjør med innsamling og gjenvinning av fiskeri- og oppdrettsredskap, og at de skjønner verdien av å ta vare på ting, også på en større skala enn hva vi gjør hjemme.