Ballene til verdenstoppene skal håndteres av Nofir

Nofir satser stort på oppsirkulerte produkter i Norge og utlandet. På Aspmyra Stadion er de klare til å ta imot flere av verdens beste spillere.

– Det er en liten detalj som kan spille en stor rolle i helhetsbildet, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.

Meningsløs ressursbruk

De har siden 2008 samlet inn over 70 000 tonn fiskeri- og oppdrettsredskap fra 25 land – i hovedsak fra Norge. De senere årene har mer og mer handlet om gjenbruk og såkalt oppsirkulering: å gi nytt liv og nye formål til redskap og produkt fra de blå næringene som i utgangspunktet skal kasseres.

Det er en meningsfull måte å bruke gode, og verdifulle, ressurser på, mener Aleksandersen.

– Fiskenett, for eksempel, er ekstremt sterke, men må tas ut tidlig av havet for å forhindre potensielle rømninger eller brudd. De kan likevel leve et langt liv utenfor havet, og nå satser fotball- og idrettsklubber over hele landet og kontinentet på nett fra oss, heller enn å kjøpe nye nett av ny plast, forteller han.

Nett samlet inn og bearbeidet av bodøselskapet har blant annet blitt brukt av klubber som Werder Bremen til fotballmålnett, og av Fotballklubben Bodø/Glimt som ballfangernett rundt stadion.

Klar for europeisk storfotball

Nå er det grønne – blå – nettene klare for å ta imot noen av verdens største fotballstjerner i Europa League.

– Det blir en gøy stresstest for å vise at kassert redskap, som helt klart er framtiden og et langt grønnere alternativ til nye nett, har livets rett på europeiske fotballstadioner.

Ifølge Nofir har oppsirkulerte nett fra de blå næringene en klimagassutslipp-besparelse på 90% målt mot produksjonen av nye nett basert på ny plast.

Daglig leder i FK Bodø/Glimt, Frode Thomassen. Foto: FK Bodø/Glimt

Frode Thomassen, daglig leder i Fotballklubben Bodø/Glimt forteller at bærekraft og de blå næringene er noe klubben holder tett til brystet.

– I slike tilfeller er det jo en klar no-brainer å forene fotballen og de blå næringene. Det er en klar prioritet for oss å ta et samfunnsansvar igjennom alle valgene vi tar som klubb. Det gjelder alt fra drakter til hvor bærekraftig stadion og anleggene våre er, sier han og føyer til:

– At nett fra havet og kysten like utenfor her, og fra ei næring som er så viktig for kysten og for klubben vår, skal bidra til å stoppe skudd fra noen av verdens beste er kjempeartig. Det er en liten, men viktig detalj på stadion og noe vi kommer til å fortsette å prioritere.

👉🏼 Kjøp ballfangernett hos Nofir

Flere nyheter

♻️ Abonnér på vårt nyhetsbrev

Bli med i vårt nyhetsbrev, og bli den første til å vite hva som skjer i vår verden.