Duoen skal spille på hverandres styrker når sistnevnte starter opp med ny produksjon i Litauen – hvor førstnevnte allerede holder til.
– Samtidig som vi satser på luseskjørt, så skal vi satse på sirkulære redskap. Vi er trygge på at vi har en plass i markedet, spesielt om klarer å tilby et mer bærekraftig produkt, sier Nils Hovden (t.h på bilde), markedssjef hos Bio Marine, i en pressemelding.
I april kunngjorde de byggingen av ny fabrikk for luseskjørt i Litauen. Investeringen i produksjon av luseskjørt er en del av Bio Marines langsiktige strategi for å tilby helhetlige løsninger for oppdrettsnæringen.
Samlet sett er målet å fremme bærekraftig og effektiv oppdrettspraksis – med fokus på fiskevelferd og havhelse.
Gjenvinning og gjenbruk
– Det er derfor en unik mulighet til å også tilby et mer bærekraftig alternativ. Igjennom gjenvinning og gjenbruk skal luseskjørtene våre være et av de mest bærekraftige alternativene for næringa, som er svært opptatt av å ta gode valg også når de velger redskap, sier Hovden, og viser til at aktører som Mowi har mål om 100 prosent materialgjenvinning.
– Vårt bidra må derfor være å lage redskap som enklere lar seg gjenvinne, bruke gjenvunnet materiale selv, og samtidig sikre at redskapet kommer inn i kretsløpet på andre siden, selv om vårt ansvar på sett og vis er over når vi har sendt det avgårde, sier Hovden, som bedyrer at gjenbruk og oppsirkulering ikke påvirker biosikkerheten og er ellers likt bruk av nye materialer.
– Det er også det viktigste kravet, selvfølgelig, i denne næringa. At redskap holder samme høye og avgjørende kvaliteten om det skal gjenbrukes.
Mer samarbeid
Et av flere norske selskap som allerede er tilstede i Litauen er gjenvinningsselskapet Nofir, som samler inn og gjenvinner fiskeri- og oppdrettsredskap, hovedsakelig fra Norge. Selskapet har flere ganger oppfordret til mer samarbeid i verdikjeden for redskap – og mener hardnakket at oppdrettsnæringa kan gjøre store framskritt og bli ledende innenfor den sirkulære økonomien.
De mener samarbeidet med Bio Marine illustrerer dette.
– Dette er et frampek på det vi tror og mener vil være normen i årene fremover: man gjenbruker redskap og enkeltkomponenter når man lager nye produkter, og tenker allerede der på hva som skal skje med produktene i neste omgang. Det blir et slags produsentansvar, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.
Avtalen går ut på at Nofir leverer oppsirkulerte redskap, som blytau, til bruk i Bio Marines nye produkter. Allerede ved salg av produktene til sine kunder, har Bio Marine sikret at de kommer inn i kretsløpet – til nettopp Nofir – når de kasseres.
Nofir har allerede, med hjelp av SkatteFUNN og Handelens Miljøfond, lagd egne teknologiløsninger for redskap. De kan blant annet ta ut blytau til gjenbruk. Aleksandersen kaller det en «no-brainer.»
– For eksempel så kan blytauene brukes om og om igjen. Det er kostnadseffektivt, bra for miljøet, og bra for lommeboka. Dette er hva sirkularitet handler om, og vi gleder oss til å komme i gang med samarbeidet.