Nofir har allerede levert nett til idrettsklubber over hele landet, fra de helt små til fotballklubber som Werder Bremen og Bodø/Glimt. Nå tar de steget inn i golfbransjen.
Med over 170 baner i Norge, sterk vekst og økt fokus på sikkerhet er det et økende forbruk av nett til driving-ranger og treningsområder i golfen. Nofir mener det grønne fokuset bør løftes fram også i golfsporten.
Oslo, Narvik, Klæbu, Bodø og Tønsberg er golfklubber som har valgt å erstatte gamle nett med oppsirkulerte nett som Nofir samler inn fra fiskeri- og oppdrettsnæringen.
– Bestillingene vi har fått hittil er i snitt på 2000 kvadratmeter. Hvis vi tar utgangspunkt i bare dette til golfbaner og driving ranger rundt i landet – så snakker vi om 340 000 kvadratmeter med nett, sier leder for marked- og forretningsutvikling Andreas Nordvik i Nofir.
Klubber over hele landet har meldt interesse for mer bærekraftige nett når det nærmer seg vår og sesong, sier selskapet selv. Målet er å tilby et alternativ til nye nett av jomfruelig plast. I tillegg til mindre avfall innebærer de også en reduksjon i klimagassutslipp på 95%.

Et viktig skritt for miljøet
Golfnett, som brukes til å beskytte omgivelser og samle opp baller på driving-ranger, kan ha en betydelig miljøpåvirkning. Mange av dagens nett er laget av materialer som ikke lett kan resirkuleres, og de har ofte en begrenset levetid før de ender opp som avfall.
Dette kan endres ved å bruke bærekraftige nett laget av resirkulerte materialer fra en allerede veletablert prosess med innsamling og gjenvinning.
– Golf er en sport som jo fremhever og finner sted i naturen og landskapet rundt, sier John Riiber, banesjef hos Oslo Golfklubb, og føyer til at klubben er med i GEO (Golf Environment Organisation), en miljøsertifiseringsordning for golfbransjen.
– Det blir som en Miljøfyrtårn-sertifisering for golfen. Da vi kom over Nofir som driver med gjenvinning av fiskenett til bruk innenfor sikring av idrettsanlegg ble vi nysgjerrige, og det passet bra med miljøprofilen vi satser på, sier Riiber.
Satser på automatisk ballsamling
Golfklubben ser også på andre typer nett som kan brukes til å gjerde inn og ivareta greenene som er dekket med plastduker for å sikre en god overvintring.
– I tiden med å effektivisere driften av driving-ranger og treningsområder ved å bruke roboter til å samle baller, er man avhengig av at baller som havner i skråninger ruller tilbake på underlaget hvor roboten plukker. Hvis ikke så må dette plukkes for hånd, og treningsområder må stenges og inntektene og tilgjengeligheten for kundene blir redusert, sier Riiber, og gir et eksempel:
Tanken er at duker som brukes på og rundt oppdrettsmerder kan resirkuleres og brukes som membran i skråninger slik at ballene ruller lett ned på underlaget som roboten arbeider.
– Dette er nybrottsarbeid, men så lenge kvaliteten er god er det et kjempepluss at man kan skreddersy løsninger for sporten vår.
Potensialet i Norge – og utover
Med over 160 golfbaner i Norge alene er potensialet for løsningen stort, og nett fra Nofir leveres allerede til både fotball og volleyballbaner over hele landet, i tillegg til en rekke andre bruk og formål i ulike næringer.
Dette er i tråd med Norges Idrettsforbunds visjon om at «Norsk idrett skal, på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, ta et aktivt ansvar for egen miljøpåvirkning.»
Golfsporten har med sine store anlegg og betydelige ressursbruk et ansvar for å være med å lede an i idrettens miljøarbeid. På sikt er ambisjonen å også levere nett til det internasjonale markedet, der golfbaner utgjør en betydelig større andel.
– Dette er ikke bare en mulighet, men en nødvendighet. Norsk idrett, inkludert golf, må vise at vi tar miljøansvaret på alvor. Vi håper denne satsningen kan bli et steg i å vise at idretten kan bli grønnere og mer fremtidsrettet, avslutter Riiber.