Nyheter

Erlend Skaug Ingebrigtsen Head of communications / Project leader sports nets

23 jan 2023

Fikk se hvordan bikinier og bildeler blir til av kassert redskap

Flere samarbeidspartnere fikk bli med Nofir og Aquafil på innsiden av materialgjenvinningsprosessen.

Aquafil, deleier i Nofir og produsent av ECONYL® – et resikulert nylon som brukes av alt fra Gucci til Adidas og H&M – åpnet dørene til sin fabrikk i Slovenia for Nofir og samarbeidspartnere.

Med på turen var 18 deltakere fra mer enn 12 av Nofirs samarbeidspartnere i inn- og utland, deriblant AKVA-group, Grieg Seafood, Hampidjan, Fiskeridirektoratet, Handelens Miljøfond, Retura og Egersund Island.

Formålet: å se hvordan redskap innsamlet og gjenvunnet av Nofir blir til filament, og dermed nye produkter igjennom Aquafils prosess.

Jostein Iversen, bærekraftsrådgiver i Grieg Seafood søker opp og sporer nylonnøter via QR-kode i Slovenia. Foto: Nofir

Jostein Iversen, bærekraftsrådgiver i Grieg Seafood var med på turen og forteller at det var et viktig innblikk i arbeidet de gjør innenfor bærekraft og gjenvinning:

– For Grieg er det viktig å kunne følge materialstrømmen og ha sporbarhet på alle deler av verdikjeden. Det var fint å se Aquafil sin produksjon og alle de ulike produktene som gjenvunnet nylon kan bli til. Det motiverer til å fortsette arbeidet på dette feltet.

Også Anne-Line Skjelstad, ansvarlig for blå næring hos Retura, forteller at det er viktig for dem å se med egne øyne hvor avfallet de håndterer ender opp – og at det finnes et bruksområde for mye av det.

– Det var givende å få et innblikk i verdikjeden. At det er transparens på hvor materiale ender opp fra vi tar det inn som avfall til det blir om til nye produkter er veldig positivt.