04 mai 2023
Nye klimatall: blå gjenvinning bedre enn antatt
Les mer
08 mar 2023
Dekker hundretusenvis av kvadrat med gjenvunnet oppdrettsredskap
Les mer
23 feb 2023
Gjenvinner mer oppdrettsredskap enn noen gang tidligere
Les mer
27 jan 2023
Vil du bli en del av teamet vårt?
Les mer
24 jan 2023
Nofir lanserer unik nettbutikk-satsning
Les mer
23 jan 2023
Fikk se hvordan bikinier og bildeler blir til av kassert redskap
Les mer
11 jan 2023
Gjennombrudd for gjenvinning av oppdrettsnøter
Les mer
12 des 2022
Landet kjempekontrakter i utlandet
Les mer
14 nov 2022
Fishing For Litter går mot slutten – etterspør flere fartøy
Les mer
08 nov 2022
Miljødirektoratet ønsker å legge avfallsansvaret over på produsentene
Les mer
Bodøselskapet Nofir har siden 2011 samlet inn over 56400 tonn redskap fra mer enn 20 land og 5 kontinent. De siste par årene har nye regler gjort at det internasjonale gjenvinningsarbeidet har blitt satt på vent.
Nå skal selskapet imidlertid i gang med flere prosjekt, blant annet på Island og Færøyene – som et ledd i fortsettelsen av arbeid i andre land:
– Vi har fått på plass en samarbeidsatvtale med Fisheries Iceland (SFS) som skal bidra til økt gjenbruk og gjenvinning på Island, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, og legger til:
– I tillegg har vi fått på plass en avtale med Vónin på Færøyene, og har allerede mottatt de første containerne med oppdrettsredskap herfra.
Viktig arbeid
Bodøselskapet har tidligere jobbet aktivt i utlandet. Dette arbeidet skal gjenopptas, og Aleksandersen forteller at arbeidet de nå har satt i gang er et kjempesteg for gjenvinningen av redskap og marint avfall.
På Island vil innsamlingen av brukt fiskeredskap styres av nevnte SFS og lokale notbøteri – altså de som lager og reparerer fiskeriredskap.
Redskapet fraktes så i containere til Litauen, hvor demontering og sortering finner sted. Det viktigste formålet er gjenbruk eller gjenvinning av redskapet, men det som ikke kan benyttes går til energigjenvinning.
Hildur Hauksdóttir, spesialist i miljøspørsmål hos SFS, opplyser at de har akkurat fått eksporttillatelse til å eksportere blandet materiale til Nofir, og at man derfor straks kan øke gjenvinningen.
Dette er et viktig skritt i riktig retning i forhold til miljøspørsmålene for både fiskerinæringen og fiskeoppdrettet.
– Vi har jobbet med omorganisering av systemene for fiskeredskaper de siste årene, vi hadde et annet system, men dette er betydelig bedre, sier Hauksdóttir.
Igjennom denne får «alle» mulighet for å levere brukt og kassert fiskeredskap til mottak mange ulike steder på Island. Man betaler ingen avgift for å levere sortert fiskeredskap til mottak.
Store miljøbesparelser
Nofir-sjefen forteller at de også har mottatt de første containerne med oppdrettsredskap fra øyriket Fæyøene hvor fiskeri- og havbruk er en av de desidert største næringene.
I praksis vil de få ansvaret for gjenvinningen av alt fiskeri- og oppdrettsredskap herfra.
Den siste tiden har det tatt imot 16 containere med hele 244 tonn redskap. Bare denne leveransen tilsvarer ifølge Nofirs miljøkalkulator om lag 879 tonn CO2-ekvivalenter, og 415 tonn olje-ekvivalenter i miljøbesparelser.
I tillegg kan mye bli om til nye produkter: alt fra deodorant-bokser til bildeler.
– Det er enorme mengder redskap, og et kjempebidrag til mer gjenvinning. Majoriteten av det vi har fått hittil har også vært nøter av nylon, som betyr at nesten alt kan materialgjenvinnes og bli om til nye produkter.
Direktør for Vónin på Færøyene, Hjalmar Petersen, mener det er på høy tid at gjenvinningsarbeidet settes i større søkelys også her.
De har ansvar for nesten alt service, – og dermed også avfallshåndterings-arbeid for havbruksnæringen i landet.
– I likhet med Norge er fiskeri- og havbruk en av de viktigste næringene her på Færøyene. Selskapene her er store og innovative. Det har blitt gjort, og gjøres mye for både miljø og klima, men akkurat på gjenvinning har vi manglet et godt nok system, sier Petersen.