Gjenvinner mer oppdrettsredskap enn noen gang tidligere

2022 ble et svært bra år for gjenvinning i de blå næringene, og starten på 2023 er allerede den mest aktive vi noensinne har hatt!

Siden 2011 har vi i Nofir samlet inn nærmere 61 000 tonn redskap fra mer enn 22 land og fire kontinent.

Aldri før har så mye av redskapet latt seg gjenvinne som nå.

Majoriteten av redskapet kommer fra Norge, og inkluderer alt fra oppdrettsnøter og trål til tau og presenninger.

En kjempenyhet

Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, forteller at utviklingen er svært positiv av flere grunner:

– For det første er jo dette en kjempenyhet for miljø og klima som skånes for det som tidligere var avfall, og for besparelsene i klimagassutslipp. For det andre er det en veldig positiv tilbakemelding til fiskeri- og oppdrettsnæringa som har satt dette høyt på agendaen. 

For fjoråret løfter Aleksandersen fram noen høydepunkt. Blant annet økte andelen oppdrettsnøter som gikk til gjenvinning – altså som fikk et nytt liv i nye produkt – med 35%. 

I tillegg mottok Nofir 356 tonn garn i fjor, og nesten 1000 tonn trål. For førstnevnte er det snakk om en 100 prosent økning fra 2021, og for sistnevnte en økning på 68 prosent.

Vi har også fått på plass gjenvinnings-avtaler på Island, Færøyene og Seychellene.

– Kort fortalt har vi de siste årene mottatt stadig mer til gjenvinning – og det vi mottar er enklere å gjenvinne til nye produkter. Det handler om at de blå næringene har tatt mer ansvar, og at de er blitt mer bevisste på valg av bærekraftige materialer, samt samarbeid med gjenvinningsaktører som oss, sier Aleksandersen.

Han skimter allerede nå at 2023 kan bli nok et rekordår for selskapet. Januar og februar har vært usedvanlig aktive måneder.

– Vi er i gang med mange nye prosjekter, og ser at stadig flere ser verdien i det å gjenvinne – eller det å bruke gjenvunnede produkter. For næringa sin del tror vi dette bidrar til at flere får opp øynene for de store investeringene som gjøres i bærekraft i de blå næringene.

Flere nyheter

♻️ Abonnér på vårt nyhetsbrev

Bli med i vårt nyhetsbrev, og bli den første til å vite hva som skjer i vår verden.