Mener feilinformasjon hindrer gjenvinning

Nofir fortviler over det de kaller feilinformasjon om oppdrettsnøter med kobberimpregnering.

–Vi møter stadig vekk oppdrettere, notbøtere og andre som har fått den samme feilinformasjonen, nemlig at oppdrettsnøter med kobberimpregnering ikke kan gjenvinnes, forteller daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.

Stemmer ikke

Han og Nofir går ut mot det de mener er et stort hinder for mer gjenvinning i fiskeri- og oppdrettsnæringa. Mange er ikke klar over hvor mye som faktisk lar seg gjenvinne.

– Man har sett samme utviklingen med mange andre materialer, som det vi nå opplever med oppdrettsnøter. Fordi det er stadig mer som lar seg materialgjenvinne, så er det ikke alltid folk får med seg hva som har endret seg, sier
Aleksandersen, og legger til:

– Samtidig så virker det som at akkurat for oppdrettsnøter med kobberimpregnering så har det etablert seg en forståelse blant mange at dette ikke er noe som kan gjenvinnes, noe som ikke stemmer.

Han forteller at nærmere 80-90% av oppdrettsnøter av nylon, selv med kobberimpregnering, kan gå til materialgjenvinning. Det betyr at nøtene får et nytt liv i et hav av ulike produkter.

Nofir samarbeider blant annet med selskap som Plastixx, Bracenet og Aquafil. Sistnevnte produserer ECONYL, et resirkulert nylon brukt av blant annet Porsche, Jaguar, H&M, Gucci, Norrøna og SWIX.

Samlet inn rekordmengder etter utlysning

De mener misoppfatningen som råder enkelte steder i næringen gjør at store mengder oppdrettsnøter, som kunne blitt gjenvunnet, ikke blir det.

– Det er synd både for næringa og miljøet. Vi har opplevd lignende med tau fra oppdretterne. Også dette var en type redskap mange ikke trodde kunne gjenvinnes. Etter at vi gikk ut og regelrett ba om det, så fikk vi inn store mengder av denne typen redskap, sier Aleksandersen, og viser til mengdene for 2021 hvor de samlet inn og gjenvant rekordmengder – nær det dobbelte i 2021 fra 2020 – med tau.

Han forteller også at utviklingen de siste ti årene har vært at stadig flere typer material og redskap kan gjenvinnes.

– Vi ser nye utviklinger hele tiden, hvor redskap som tidligere ikke hadde en gjenvinningsløsning nå kan gjenvinnes i stort monn. Det aller beste er for oppdretterne og andre å ta kontakt med selskap som vårt for å forhøre seg før de konkluderer, og kaster redskap som kunne fått en verdi og en ny runde i kretsløpet.

Flere nyheter

♻️ Abonnér på vårt nyhetsbrev

Bli med i vårt nyhetsbrev, og bli den første til å vite hva som skjer i vår verden.