Store framskritt: – Vil bli en revolusjon

En sirkulær oppdrettsnæring er i emningen. De to første oppdrettsnøtene kan være i havet allerede denne sommeren.

– Målet er å ha de to første nøtene klare, impregnerte og i havet i løpet av sommeren, sier Jostein Iversen fra Grieg Seafood.

Prosjektet: å lage de første sirkulære oppdrettsnøtene av resirkulerte oppdrettsnøter.

Samarbeidet består av Nofir, Aquafil, Grieg Seafood, Akva Group Egersund Net og Hampidjan Group – og nylig møttes partnerne hos Nofir i Litauen for å diskutere fremgangen og se på mulighetene videre.

Satsningen er støttet av Handelens Miljøfond.

Her møtes partene i Litauen.

Lovende resultat

De foreløpige resultatene er svært lovende, forteller Karen Kvalheim og Georg Haney fra henholdsvis Akva Group Egersund Net og Hampidjan Group.

– Det er helt klart gjennomførbart, og vi er svært fornøyde med å ha kommet så langt på så kort tid, sier de og forteller at blant annet bruddstyrke og vekt vil bli viktige faktorer før nettet går i havet.

Filamentet, altså det gjenvunnede materialet som skal brukes, er allerede ferdigstilt. Øistein Aleksandersen i Nofir tror og håper prosjektet vil føre til at oppdrettsnæringa går mot en mer sirkulær retning, og det i nær framtid.

– Dette er første gang hele den sirkulære verdikjeden til en oppdrettsnot møtes i et prosjekt. I framtiden vil det være mulig å lage nye oppdrettsnøter av 100 % gjenvunnet nylon, sier Aleksandersen, og føyer til:

– En viktig del av dette prosjektet er også å se på økologisk design av oppdrettsnøter. Man trenger er et skifte til bestanddeler som enklest mulig lar seg gjenvinne.

Han mener debatten som går rundt hvilke materialtyper man bør velge, som for eksempel HDPE, Dyneema eller nylon, vil kunne bli positivt påvirket av oppsiden på gjenvinning av nylon.

Ikke lengre bare ønsketenkning

Neste steg vil være kommersialisering av løsningen. På sikt kan samarbeidet utvides langt utenfor de nåværende rammene.

Fokuset vil først være på å tilby sirkulære oppdrettsnøter til næringa i Norge og på Island, men vil ifølge partnerne raskt kunne implementeres over hele verden, og også innen fiskeriredskap laget av nylon.

Det gjør Aleksandersen optimistisk.

–Det gjør oss svært håpefulle å se at dette ikke lengre bare er ønsketenkning, men at oppdrettsnæringa har tatt rollen som en foregangsnæring innenfor det sirkulære.

Flere nyheter

♻️ Abonnér på vårt nyhetsbrev

Bli med i vårt nyhetsbrev, og bli den første til å vite hva som skjer i vår verden.