Nofir lanserer unik nettbutikk-satsning

Nofir-teamet er klare til å gjenvinne og produsere idrettsnett i stort monn. Les hvordan gjenvinningen vår fungerer nederst i saken.

Vi har jobbet aktivt med idrettsnettprosjektet vårt i over ett år. Bakgrunnen har vært stor pågang fra alle typer idrettsforeninger, skoler, kommuner, private virksomheter og ideelle organisasjoner i flere år med ett tilbakevendende ønske: muligheten til å kjøpe nett gjenvunnet fra fiskeri- og oppdrettsnæringen.

Nå er nettbutikken til Nofir lansert.

Massivt forbruk av nett

– Sirkularitet og bærekraft er ordene på alles lepper om dagen. Samtidig er det ikke alltid like lett å få øye på prosjekter som realiserer disse målene som alt fra regjering til enkeltbedrifter har, sier prosjektleder for Nofirs idrettsnettprosjekt, Erlend Skaug Ingebrigtsen.

Daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen forteller at Nofir ønsker å gjøre to ting med prosjektet: å gjenvinne så mange idrettsnett som mulig, og tilby gjenvunnede idrettsnett i retur.

– Utgangspunktet er det massive forbruket av idrettsnett i Norge i dag. Der vi tidligere hadde en teori om at dette var av enorme proporsjoner, har vi fått det ettertrykkelig bekreftet i våre møter med alt fra idrettens egne moderorganisasjoner til profesjonelle fotballklubber, kommunale innkjøpere og frivillige organisasjoner det siste året.

– Samtidig så besitter vi kvalitetsnett fra fiskerinæringen, som vi nå kan gi et nytt, langt liv i idretten. Ordtaket om at «one man’s trash is another’s treasure» har sjelden stemt mer enn her, sier Aleksandersen.

Eksempelvis er det om lag 1000 permanente strandvolleyballbaner i Norge i dag, om alle disse benytter seg av ballstoppernett tilsvarer det ca. 2 750 000 m2 med nett bare her.

Ser vi på fotballen er det bare i Oslo Fotballkrets 199 kunstgressbaner, 177 ballbinger og 130 løkker. Alle disse bruker nett av ulike slag, i stort omfang. Videre er det registrert 186 skoler i Oslo, og de aller fleste bruker idrettsnett i forbindelse med utearealer og gymsaler.

Ser vi på hele landet vil disse tallene bli langt større, og legger vi til idretter som håndball, golf, basketball eller ishockey øker det faktiske behovet for nett av høy kvalitet betraktelig.

Nofir skal levere blant annet volleyballnett, i tillegg til en rekke andre idrettsnett av gjenvunnede fiskeriredskap. Foto: Tomas Preiksas

Overveldende respons

Nofir-sjefen forteller at de i utgangspunktet har jobbet i blinde på prosjektet, men nå står svært trygt i målsetningen sin om å gjenvinne – og tilby – idrettsnett i stort monn.

– Responsen har vært overveldende. Vi har jo jobbet ut fra en tese om at dette var en relevant problemstilling, og fått det bevist så ettertrykkelig. For å sitere en kunde vi har vært i kontakt med: så går det noe så «djævelsk» med nett til fotballmål og lignende iløpet av et år. Da skulle det bare mangle at man fikk en ordentlig gjenvinningsløsning på plass, og at det fantes alternativer for å kjøpe mer bærekraftige nett.

Han understreker at responsen også har vært veldig positiv fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. Det er en bonus.

– Fiskerinæringen som vi fokuserer på med dette prosjektet ser jo unektelig en verdi i å kunne spore gjenvinningsinnsatsen sin til noe så konkret som dette. At et nett kan hentes ut av havet og leveres til gjenvinning i Egersund, og senere komme tilbake som fotballnett på en lokal skole er rett og slett kjempetøft – og det gjør alle miljø,- og klimamålsetningene så utrolig mye mer konkrete og lette å forholde seg til, sier Aleksandersen, og legger til:

– Vi tror og håper dette kommer til å motivere til enda mer gjenvinning, og enda mer satsning på begrep som sirkularitet og tiltak som fyller disse med mening.

Slik fungerer det:

Ingebrigtsen forklarer hvordan idrettsnett-satsningen fungerer.

Brukte idrettsnett kan sendes til lager hos Posten. Disse sendes siden til Nofir for gjenvinning. Ved å trykke på lenker her, eller sende epost til [email protected] kan dere sende inn nett til gjenvinning enkelt.

Vi anbefaler å enten samle opp større mengder over tid, eller sende mindre forsendelser jevnlig, sier Ingebrigtsen.

Nye idrettsnett kan bestilles i nettbutikken.

Enten man har sendt idrettsnett til gjenvinning eller ikke, så kan vi tilby idrettsnett til alle formål, med hovedvekt på fotball, volleyball, håndball og tennis. Dersom man har spesifikke ønsker på mål eller tilpasninger kan dette enkelt informeres om etter at bestillingen er gjort.

Det eneste aberet er at materialet vi har å velge imellom er det vi får inn til gjenvinning fra servicestasjoner i Norge og utland – det vil si at vi ikke alltid kan tilby samme farge eller mål på alle nett, og at kundene i verste fall må vente noen uker for å få akkurat de nettene de ønsker seg.

Arbeidet med gjenvinning av nett fra fiskerinæringen eller idretten.

Vi samler opp idrettsnett i Norge før vi sender disse til gjenvinning og sortering på vår fabrikk i Litauen. Det er også her vi gjenvinner nett fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, hvor vi basert på kvaliteten vurderer om disse kan brukes til eksempelvis idrettsnett, andre produkter, materialgjenvinning eller energigjenvinning.

Flere nyheter

♻️ Abonnér på vårt nyhetsbrev

Bli med i vårt nyhetsbrev, og bli den første til å vite hva som skjer i vår verden.